Minggu, 27 Februari 2011

Penyakit Kanser Hati Shahir belum ditahap serius

Nama Shahir terus melonjak naik dalam sekelip mata selepas menjadi Juara AF8 yang lepas.Murah rezeki Shahir dia menerima banyak tawaran utk jadi Duta produk.

Shahir juga pernah dilanda kontroversi apabilaa mengaku sukakan Rozita Che Wan.Tambah kontroversi apabila Shahir dikatakan besar kepala dan tidak berdisiplin kerana tidak hadir sesi Photoshoot dan menarik diri dari beberapa acara dengan membatalkan disaat akhir.

Rupanya Shahir dikatakan menghidap penyakit yang simpton seperti kanser..setelah Shahir membuat rawatan kedua di Hospital lain,memang benar Shahir menghidap kanser hati tetapi masih diperingkat awal.

Kanser??memang penyakit yang amat menakutkan semua org..boleh pengsan dibuatnya kalau tetiba dapat tahu diri menghidap kanser.Tp zaman moden skrg kanser yang diperingkat awal boleh dirawat dan diubati.

Kanser hati selalunya berpunca daripada hepatitis B iaitu keradangan hati.

Kesian shahir semoga Shahir berjaya sembuh dri penyakit ini.


Bekas juara Akademi Fantasia 8 (AF8), Ahmad Shahir Zawawi atau Shahir, dipercayai menghidap kanser hati selepas dia membuat pemeriksaan kesihatan pada tahun lalu.

Menurut Shahir, penyakitnya itu dikesan selepas sampel darahnya melalui sembilan jenis ujian dan salah satu hasil ujian mendapati bahagian hati Shahir mengalami masalah.

"Ketika itu saya ditahan di wad Hospital Az-Zahra, Bangi, Selangor selama dua hari akibat tekanan darah rendah. Tak sangka pula selepas membuat ujian, keputusan itu pula yang saya peroleh.

"Bagaimanapun, saya telah membuat ujian darah yang sama di hospital lain untuk mendapatkan pengesahan sebenar tentang penyakit tersebut dan Alhamdulillah, selepas diperiksa, penyakit saya ini belum sampai ke tahap serius.

"Mungkin kerana masalah pemakanan serta tekanan membuatkan kesan terhadap hati saya. Setakat ini saya masih lagi membuat pemeriksaan lanjutan dan keputusan baru akan diketahui pada minggu depan," katanya.

Tambah Shahir, gara-gara penyakit tersebut, dia mengambil langkah untuk berehat seketika daripada sebarang publisiti serta persembahan nyanyian pada tahun lalu.

"Bila saya perlukan ruang untuk berehat, timbul pula cerita yang saya tidak berdisiplin dan menghilangkan diri, semua itu adalah tidak benar.

"Sampaikan saya terpaksa menunjukkan surat doktor kepada beberapa pihak untuk memberikan penjelasan kerana saya enggan menimbulkan spekulasi," ujarnya.

Walaupun terpaksa bergelut dengan penyakit dan kontroversi, Shahir menerima keadaan itu seadanya memandangkan dia faham, sebagai seorang selebriti, pelbagai dugaan yang perlu ditempuh.

Pada hujung tahun lalu, penyanyi yang popular dengan lagu Kebahagiaan Dalam Perpisahan itu dikatakan mula menghadapi masalah disiplin apabila beberapa sesi fotografi yang telah diatur dibatalkan pada saat-saat akhir.

Malah dia juga gagal hadir semasa sesi mencabut nombor giliran sempena Anugerah Juara Lagu ke 25 (AJL25) anjuran TV3 selain tidak muncul dalam Konsert Ria 2010 di I-City, Shah Alam, Selangor.

Bagaimanapun, ibunya, Mahanum Osman, berkata kesihatan penyanyi itu agak terganggu dan dia memerlukan masa untuk menenangkan fikiran di kampungnya.

0 komentar:

Posting Komentar

give your comment here, please do not spam

 
My Big Dream powered by XXZ